Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015


Ανεπίκαιρο, αλλά...
Απο τον Αλέξανδρο Παπανδρέου:
Φωτογραφία του Alexandros Papandreou.

Τόσο στο σχολείο όσο και στο πολυτεχνείο, όταν έπεφτε μια ερώτηση πολλαπλής επιλογής, παλεύαμε με ό,τι είχαμε διαβάσει και ό,τι μπορούσαμε να σκεφτούμε να βρούμε την απάντηση. Βγαίναμε μετά έξω και συζητούσαμε για το ποιο πιστεύαμε ότι ήταν το σωστό, πως σκεφτήκαμε και περιμέναμε επιφυλακτικά να βγουν τα αποτελέσματα για να δούμε αν είχαμε δίκιο. Αυτή ήταν μια υγιής διαδικασία αναζήτησης μιας βέλτιστης λύσης.
Δυστυχώς όμως δε μάθανε όλοι σε αυτή τη διαδικασία. Υπήρχαν πάντα και αυτοί που ήταν αδιάβαστοι, απλά κοιτούσαν να αντιγράψουν, να κρυφοκοιτάξουν τι θα διαλέξει ο διπλανός τους – εξάλλου αυτός φαίνεται πιο διαβασμένος – για να το βάλουν και αυτοί. Και δεν έφτανε που δεν καταλαβαίνανε καν τι είναι αυτό που είχαν επιλέξει, αλλά το διαδίδανε και σε όλη την πτέρυγα ως δείγμα μεγαλοψυχίας, ψάχνοντας συνενόχους για την επιλογή τους. Έτσι παρέμεναν έρμαια πάντοτε του διπλανού. Όσο οι «αδιάβαστοι» πληθαίνανε τόσο μειώνονταν οι «διπλανοί» που είχαν διαβάσει· μειώνονταν σε τέτοιο βαθμό που ήταν πιο πιθανό πλέον να βρεις τη σωστή απάντηση στην τύχη από το να πετύχεις ένα διαβασμένο διπλανό.
Κάπως έτσι βρεθήκαμε σήμερα εδώ, στο έλεος των αδιάβαστων, πνιγμένοι σε έναν οχετό σοφιστειών. Στην Ελλάδα του 2015 έχουμε:
ένα ερώτημα χωρίς αντικείμενο [στο οποίο ο καθένας δίνει ότι νόημα ή συμβολισμό αρέσκεται],
δύο απαντήσεις, εκ των οποίων η μία οδηγεί, με αριθμητική δημοτικού, σε προσωρινή τουλάχιστον εξαθλίωση και η άλλη εγγυάται ότι θα σφίξει η μέγγενη που πιέζει το κεφάλι μας ακόμα περισσότερο και από ότι φοβόμασταν μέχρι χτες,
δασκάλους που ούτε οι ίδιοι δε γνωρίζουν ποια είναι η σωστή απάντηση στην ερώτηση ή ποια θα είναι η έκβαση σε οποιαδήποτε από τις δύο περιπτώσεις
και τους γραφικούς, πλέον, «αδιάβαστους» που, στην ανάγκη τους να έχουν παρουσία στα social media, προσπαθούν να ακολουθήσουν το νέο trend αναπαράγοντας φανατικά φανφάρες και φληναφήματα που τους είναι ξένα και ακατανόητα.
Αν έχετε αίσθημα ευθύνης για αυτό τον τόπο, κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και, εάν για κάποιο λόγο, υποπτευτείτε ότι μπορεί να είστε από τους «αδιάβαστους», σταματήστε να αναδημοσιεύετε ότι ποστάρουν οι «διπλανοί» σας γιατί είναι πολύ πιθανό να είναι αδιάβαστοι και αυτοί. Κάντε μια αποχή μέχρι την Κυριακή, μαδήστε μια μαργαρίτα και πηγαίντε να ψηφίσετε κατά συνείδηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου